Saps què és una Escola Verda?

Saps què és una Escola Verda?
Un cop s’ha aconseguit que tots els centres educatius del país estiguin inclosos en la xarxa Escola Verda ara el repte és “continuar consolidant el projecte” i que les escoles es mantinguin “actives” implicant-se en nous objectius. Per aquest motiu es considera que els temes que es fomentin per al treball educatiu han de ser “importants i d’actualitat pública” i tinguin “una relació amb el comportament cívic” que es vol aconseguir de la societat en general. Així ho ha expressat el ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, Guillem Casal, en el marc de la celebració del catorzè Fòrum Escola Verda, una trobada que permet que alumnes i docents puguin “tenir relació entre ells i optin a millorar en el camp de la sostenibilitat”, tal com ha explicat el secretari d’Estat d’Educació i Universitats, Josep Anton Bardina, que ha subratllat que el fòrum serveix per “posar en observació pública el treball que les escoles fan” al llarg del curs escolar en matèria de sostenibilitat i medi ambient.

Aquest és el segon any que la totalitat dels centres educatius del país, 33, estan inclosos en la xarxa Escola Verda, que, per tant, arriba a 11.000 alumnes, tal com ha emfasitzat Casal. En aquest sentit, ha manifestat que cal que les escoles se segueixin engrescant en aquest treball envers la sostenibilitat, ja que ha emfasitzat la importància d’aquest treball entre la població més jove perquè són “essencials per conscienciar la ciutadania en comportaments cívics per reduir” la petjada “en el nostre dia a dia” i especialment en un país de muntanya com Andorra. És per això que ha reivindicat que els temes de “més calat” des del punt de vista mediambiental que es vulguin treballar amb la ciutadania en general han de formar part de ‘l’agenda’ de les escoles. I és que el treball als centres escolars és “important”. I hi ha incidit Bardina, que ha valorat que el fet que la totalitat dels centres educatius conformin la xarxa Escola Verda aporta “sensibilització i conscienciació” i ha defensat que és important que la població rebi aquesta formació per aconseguir una major “sensibilitat” cap a l’entorn i la preservació del medi.

El Fòrum Escola Verda se celebra aquest dijous i divendres. Aquest dijous hi participen els alumnes de maternal i primera ensenyança, que han muntat paradetes a la plaça del Poble, i és previst que divendres hi prenguin part alumnes de secundària i batxillerat, en format de presentacions. En les dues jornades del fòrum hi participaran un total de vint centres educatius del país amb uns 300 assistents. Els temes que han estat d’interès en el treball d’aquest any han estat el malbaratament alimentari i energètic i la reducció de residus, segons ha exposat el titular de Medi Ambient.

A més d’atorgar el segell acreditatiu d’Escola Verda, en el marc de l’acte d’aquest dijous s’han lliurat els premis del segon concurs de disseny d’un pati verd i saludable. Tal com ha reivindicat Bardina, aquesta és una iniciativa que busca “la reformulació” dels patis que sovint estan “urbanitzats” i en els quals es vol fer entrar “les premisses de l’educació sostenible”. Són els alumnes els que proposen els projectes per introduir en aquests espais d’esbarjo elements naturals, de coneixement del medi, de tal manera que els alumnes puguin ser “conscients” de la realitat del medi que els envolta i puguin anar adquirint aquesta sensibilitat mediambiental. Els centres guanyadors d’enguany han estat l’escola andorrana d’Andorra la Vella de maternal i primera ensenyança, el col·legi Sant Ermengol i l’escola elemental francesa d’Andorra la Vella. Així, el primer projecte preveu adequar una part del pati de maternal en una àrea de joc més lúdica que fomenti el benestar dels infants i la connexió amb el medi natural i el Sant Ermengol ha proposat fomentar la connexió respectuosa amb el medi natural, incorporant arbres o un mur vegetal al pati. Finalment, l’escola francesa incorporarà elements naturals al pati per millorar la comprensió del medi ambient i el context geogràfic del país. Els centres guanyadors podran desenvolupar el projecte que obté una subvenció del Govern de 10.000 euros per cadascun dels centres.

Andorra és jove