Feines temporals, tres joves ens expliquen les seves vivències durant l’estiu
Amb l’arribada de l’estiu, molts joves aprofiten l’ocasió per trobar feines temporals que els permetin guanyar experiència laboral, desenvolupar habilitats i, alhora, obtenir ingressos. Quines són les motivacions, els reptes i els beneficis de treballar durant l’estiu? Ho expliquen tres joves arran de les seves pròpies vivències, en llocs de treball al sector bancari, en el manteniment de refugis i també a l’oficina de turisme de la capital.
La primera és la Zoe, ella és estudiant de medicina i treballa de manteniment de refugis pel Govern, les seves principals funcions són preservar el medi ambient i les infraestructures dels refugis, així com recollir brossa. Sense dubte per acomplir aquesta tasca cal tenir certa habilitat física per poder pujar la muntanya, no obstant això assenyala que “no cal molta resistència física, ja que les rutes fins als refugis solen ser curtes i tenim temps suficient per fer la feina”. Alhora, creu que la gent és conscient de la importància de la seva tasca, perquè sovint els excursionistes els agraeixen la feina de manteniment dels refugis, especialment quan arreglen o netegen alguna cosa.
El segon és el Harry, un jove estudiant de química que treballa a l’oficina de turisme d’Andorra la Vella. Per a ell aquesta oportunitat laboral és “una manera de conèixer millor el país i ajudar altres persones a descobrir-lo, a més d’aconseguir experiència laboral”, ha destacat. Així com “la possibilitat de descobrir un nou ofici i millorar la seva capacitat de parlar en públic” les quals es veuen enfortides al llarg de les jornades laborals. El Harry ha considerat molt interessant treballar a l’estiu perquè permet adquirir competències noves i trobar i aprendre coses que no t’esperaries. De fet, aconsella a qui estigui considerant aquest com el seu primer treball d’estiu que no tingui vergonya i sigui directe en les seves interaccions. El jove ha destacat que “la feina a l’oficina de turisme és important perquè hi ha molta gent que arriba sense informació i els ajudes a descobrir totes les activitats i llocs d’interès disponibles. És una feina crucial per a una bona experiència dels turistes”, ha explicat.
En tercer lloc, la Maria és una jove estudiant de dret que de manera eventual treballa al banc. Ella afirma que la seva principal motivació per buscar aquesta feina va ser “aprofitar el temps lliure, és a dir, l’estiu, per a començar a endinsar-se en el món laboral. Així com generar alguns estalvis”, ha explicat. En la mateixa línia, recomana als joves treballar a l’estiu, no només per tenir diners, sinó que per començar a poder tastar una mica l’esforç que costa aconseguir-los. Havent treballat anys anteriors en antres àmbits, aconsella als joves que tinguin paciència, que “no tot és de color de rosa i que tots els treballs tenen la seva dificultat, però que cal treballar-ho, ja que al final tot suma, laboralment i personalment”, ha emfatitzat.
Els testimonis de la Zoe, el Harry i la Maria il·lustren com les feines d’estiu poden ser unes plataformes valuoses per al desenvolupament personal i professional dels joves. Tot i els reptes que puguin sorgir, les experiències i habilitats adquirides durant aquests mesos poden tenir un impacte durador en les seves carreres futures. Encara que alguns treballs no tenen gaire relació amb els seus estudis, tot és complementari. A més, aquestes feines temporals ofereixen la possibilitat de contribuir de manera significativa a les diverses empreses, que durant els mesos d’estiu acostumen a tenir alguns treballadors fixos de vacances, fent que amb les contractacions eventuals s’alleugera una mica la càrrega de feina. Al mateix temps, els permet començar a entendre el valor del treball i dels ingressos, convertint-ho com una experiència enriquidora que prepara els joves per als desafiaments del món laboral que els espera.