Quin pot ser l’impacte de les xarxes socials en la nostra salut?

Quin pot ser l’impacte de les xarxes socials en la nostra salut?

Les xarxes socials s’han convertit en una part essencial de la nostra vida quotidiana. Ara bé, tot i els avantatges que comporten, també hem de ser conscients dels riscos que ens poden comportar:

Un dels efectes més destacables de les xarxes socials és l’afectació que poden causar en la nostra salut mental. Segons diversos estudis, l’ús prolongat i intensiu de les xarxes socials pot causar un augment de l’ansietat, depressió i baixa autoestima. Els joves som especialment vulnerables a la pressió per mantenir una imatge perfecta en línia, cosa que pot portar a una percepció distorsionada de nosaltres mateixos i dels altres. A més, la necessitat constant d’acceptació i aprovació a través de “m’agrada” i de comentaris pot crear una dependència emocional que afecta negativament el nostre benestar.

Les xarxes socials propicien la comparació, fet que pot ser particularment perillós durant l’adolescència, una etapa en què la identitat personal i la confiança en un mateix estan en plena formació. Podem desenvolupar sentiments d’enveja i de malestar si comparem els nostre èxits i estils de vida amb els d’altres a les xarxes. Aquest tipus de comparació social és habitual en plataformes com Instagram o Tik Tok on prevalen les imatges idealitzades de la vida quotidiana i l’èxit personal.

Un altre impacte negatiu de les xarxes socials pot ser la falta de son. L’ús de dispositius mòbils abans d’anar a dormir és freqüent i la llum blava que emeten pot reduir la producció de melatonina, l’hormona que regula els cicles de son. Això pot portar a dificultats per adormir-se i a una qualitat de son reduïda, cosa que afecta directament el rendiment acadèmic, l’estat d’ànim i la salut general.

Les xarxes socials també han obert les portes al ciberassetjament, una forma de maltractament que pot tenir conseqüències devastadores per a la salut mental. El ciberassetjament inclou enviar missatges amenaçadors, publicar imatges humiliants a altres persones o fer comentaris ofensius en línia. Les víctimes d’aquest tipus d’assetjament poden experimentar angoixa emocional significativa, aïllament social, ansietat i depressió.

És essencial que siguem conscients dels possibles efecte de les xarxes socials en la nostra salut,  per això és important fer-ne un ús conscient i moderat.

Andorra és jove