L’acord d’associació i els estudis: en què et pot beneficiar?

L’acord d’associació i els estudis: en què et pot beneficiar?

El cap de Govern, Xavier Espot, i el secretari d’Estat per a les Relacions amb la Unió Europea, Landry Riba, van presidir dimarts, al Centre de Congressos d’Andorra la Vella, la darrera de les vuit reunions de poble informatives sobre l’acord d’associació a la Unió Europea. Durant l’acte, molts joves van demanar preguntes sobre la mobilitat al continent, els estudis, les pràctiques i si l’aprovació d’aquest conveni d’unió d’Andorra amb la UE pot afavorir o no. Així doncs, et deixem algunes de les qüestions que a tu, com a jove estudiant o treballador et pot interessar.

Pertànyer a l’espai Schengen

Segurament, el primer dubte que se te’n ve al cap en veure el titolet és: què és l’espai Schengen? Doncs bé, és una àrea lliure de circulació que actualment compren a 29 països i que permet als seus habitants poder circular sense haver de passar per un control fronterer intern. De fet, és una metodologia similar al que tenim al Principat amb França o Espanya, però que s’ampliaria a territoris com Alemanya o Itàlia, entre d’altres.

Segons va declarar Espot, l’acord permetria als andorrans poder circular lliurement a aquests 29 països, tot i que encara continuarien les restriccions d’accés per al territori andorrà. A més, va revelar la presència d’una nova llei per a Andorra i San Marino (la qual s’aplicarà si finalment no s’aprova l’acord) per limitar la mobilitat entre residents del continent.

Estudis a l’exterior

Si comences o estàs cursant els estudis universitaris, segurament ets coneixedor de la quantitat de papers que s’han d’omplir per poder accedir a una universitat a Espanya o França… I això que no parlem de la possibilitat d’anar d’Erasmus! Riba va assegurar que dins del text definitiu s’inclou un apartat que permet als andorrans poder aplicar a centres d’estudis superiors europeus com si ara mateix fossis d’un país de la UE. En conseqüència, les taxes afegides a pagar per ser un país tercer, les quals poden arribar a multiplicar-se per 16, s’eliminarien automàticament i el preu total del grau seria el mateix que pels nadius.

Accés a l’EURES

L’EURES és la borsa de treball europea, destinada als joves que desitgen poder treballar i realitzar les pràctiques escolars a l’estranger. Un recurs al qual, fins ara, els andorrans no tenen accés (o és molt complicat poder accedir-hi) i que, sent sincers, tanca moltes portes. Amb l’aprovació, es canviaria la regla i, per tant, no només es passaria a oferir treball a Andorra, sinó que els interessats podrien aplicar a les ofertes continentals.

Targeta sanitària exclusiva

Aquest apartat va relacionat amb l’EURES i els estudis internacionals. Espot va declarar l’obtenció d’una targeta sanitària exclusiva europea, també per als andorrans residents a l’estranger. Com funcionaria? Posem d’exemple que estàs durant un any a Polònia i has d’anar a l’hospital d’urgència. Amb aquest document tindries la cobertura sanitària completa a qualsevol país de la UE (amb un mínim establert de residència), així com els altres territoris ‘amics’ també la tindrien a Andorra.

Aquests són només alguns dels punts inclosos en el text definitiu (en anglès) de l’acord d’associació que es va publicar el passat 26 d’abril a la pàgina web de la Comissió Europea. Des de l’Andorra és jove, us recomanem la lectura detallada del text, tot i que si teniu qualsevol dubte més concret, podeu utilitzar els canals d’informació disponibles a andorraue.ad.

Andorra és jove