Misteris no resolts de l’univers

Misteris no resolts de l’univers

L’univers està ple de misteris que desafien la nostra comprensió de la física, l’astronomia i la cosmologia. Molts d’aquests enigmes continuen sense solució, cosa que alimenta la nostra imaginació. A continuació, t’expliquem alguns dels misteris més fascinants que hi ha a l’univers:

La matèria fosca constitueix aproximadament el 85% de la matèria total de l’univers, però no interacciona amb la llum (o qualsevol altra forma d’energia electromagnètica), de manera que no podem detectar-la directament. Es dedueix que existeix per l’efecte gravitacional que té sobre les galàxies i els cúmuls de galàxies. Ara bé, com es compon i el perquè del seu origen són un misteri.

L’energia fosca és encara més enigmàtica que la matèria fosca. Es creu que és responsable de l’acceleració de l’expansió de l’univers. I tot i que conforma  aproximadament el 70% del total de l’energia de l’univers, la seva naturalesa i el mecanisme d’acció són pràcticament desconeguts.

Els forats negres són regions de l’espai on la gravetat és tan forta que ni tan sols la llum pot escapar-s’hi. En coneixem l’existència però els detalls del que hi passa a prop continuen sent un dels grans enigmes de la física.

Sembla que el Big Bang hauria de haver creat quantitats iguals de matèria i d’antimatèria, però l’univers està clarament dominat per la matèria. On és l’antimatèria i el mecanisme pel qual la matèria va prevaldre són preguntes encara sense resposta.

La detecció d’ones gravitacionals ha plantejat noves preguntes sobre la naturalesa de l’espai-temps i la gravetat. Integrar plenament les ones gravitacionals i els fenòmens relacionats en una teoria unificada del tot, que englobi tant la mecànica quàntica com la relativitat general, és un dels grans reptes pendents.

Aquests misteris no solament destaquen les limitacions del nostre coneixement actual, sinó que també ens recorden l’abast de l’univers. Ara bé, la recerca de respostes a aquestes preguntes continua motivant la investigació científica i tecnològica.

Andorra és jove