La descoberta dels alumnes de l’Escola Andorrana de batxillerat

La descoberta dels alumnes de l’Escola Andorrana de batxillerat

Andorra la Vella.- Alumnes de l’escola andorrana de batxillerat, juntament amb la col·laboració del professorat, de Velles Cases Andorranes, de l’Arxiu Nacional i de personalitats com Francina Pons, Robert Lizarte, Pau Chica i Robert Font, entre altres, han anunciat aquest dilluns un descobriment històric per al país: la història d’una possible nova víctima dels nazis vinculada a Andorra. L’estudi del cas ha nascut arran de la presentació als estudiants del projecte Stolpersteine que elabora Velles Cases Andorranes, un treball que té com a finalitat homenatjar els tretze residents dels quals es tenia coneixement fins ara que van ser traslladats a camps de concentració durant l’auge del nazisme.

El descobriment dels alumnes narra la història de Pedro Inglés Mata, un home nascut a l’Aragó que va arribar al Principat el 1931 per establir-se a Escaldes-Engordany i treballar com a miner a FHASA, tot i que també hauria fet de passador. Després de casar-se al país amb Elvira Feliu i tenir una filla, Pilar Inglés Feliu, la seva vida es capgira el 1938 quan perd la seva feina i l’any següent se li denega la renovació del permís de residència. El 1941, Inglés es queda vidu i se li perd el rastre fins al 1944, quan cau sota les urpes dels nazis i és traslladat al camp de concentració de Compiègene i, posteriorment, al de Mauthausen (el mateix dia que Miquel Adellach), on és assassinat el 9 de juliol del 1944.

El treball dels estudiants sobre aquest cas ve de lluny i s’emmarca en l’elaboració del llibre digital ’13 camins cap a l’infern’, un recull que vol difondre les històries dels 13 andorrans que van ser deportats als camps nazis i que també vol divulgar el projecte de col·locar Stolpersteine (petites llambordes) davant les cases dels deportats als camps nazis que elabora l’artista alemany Gunter Demming.

Al llarg dels darrers mesos, els estudiants han anat fent un treball d’investigació històrica amb el suport de l’Arxiu Nacional per intentar reconstruir la història d’Inglés. Tot i això, encara hi ha interrogants en l’aire com el lloc concret on se’l va controlar o el motiu de la detenció per part de les autoritats nazis. És per això que els joves han enviat una carta a la filla d’Inglés, ara resident als Estats Units, de la qual n’esperen una resposta per tenir més detalls i descobrir la realitat del cans, així com documentar-la.

Pel que fa al projecte Stolpersteine de Velles Cases Andorranes, s’ha anunciat que a finals d’aquest any es col·locaran les pedres en homenatge als andorrans deportats a camps de concentració, tot i que és possible que no puguin ser les corresponents a les tretze persones de les quals es té constància, ja que també és necessari el consentiment de les famílies. Malgrat tot, s’ha apuntat que es tracta d’un projecte que “no té data”, per la qual cosa si se’n col·loquen la meitat ja serà “un primer pas”.

Andorra és jove

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *