Endinsa’t en el surrealisme pop de Mark Ryden

Endinsa’t en el surrealisme pop de Mark Ryden
L’obra de l’artista Mark Ryden, amb peces que abracen tota la seva trajectòria, des dels inicis de creació de portades de discos fins a les seves obres més recents centren la nova exposició de la sala d’exposicions del Govern. Aquesta exposició, que es pot visitar fins al 3 de novembre, té com a comès acostar al públic andorrà, i en particular, al més jove, el surrealisme pop i l’art ‘lowbrow’, un moviment artístic ‘underground’ que es va iniciar als anys vuitanta a Califòrnia. Aquest corrent artístic es caracteritza per la barreja d’elements de la cultura pop amb imatges extravagants i inquietants.

La ministra de Cultura, Joventut i Esports, Mònica Bonell, ha destacat que “un dels objectius del ministeri–en aquest cas, a través del departament de Promoció Cultural i de la sala d’exposicions del Govern– és portar a Andorra artistes i moviments que han sacsejat el panorama artístic i intel·lectual del seu moment”. Per aquest motiu, segons Bonell, la sala d’exposicions del Govern “brinda l’oportunitat d’acostar al públic andorrà obres que, d’una altra manera, serien de difícil accés”, com és el cas de la mostra que s’inaugura aquest dimarts.

Mark Ryden (Estats Units, 1963), considerat ‘el rei del surrealisme pop’, retrata la realitat a través de mons fantàstics, en què barreja tècniques pictòriques tradicionals amb temàtica de la cultura popular, l’univers infantil i l’estètica victoriana. Al costat de la figura i l’obra de Ryden, aquesta exposició es complementa amb peces d’altres sis creadors destacats del ‘lowbrow’: Robert Williams (considerat el padrí del moviment), Todd Schorr, Marion Peck, Frank Kozik, EMEK i RK Sloane, a més d’una selecció exclusiva de la col·lecció d’art ‘lowbrow’ contemporani del metge i col·leccionista mexicà resident a Andorra, Salvador Lévaro. La mostra està dividida en 15 àmbits i compta amb més de 160 peces en exhibició. La comissària de l’exposició ha estat Antonella Montinaro, impulsora d’Arte Contemporáneo Gacma.

Al voltant de la mostra s’ha organitzat un programa d’activitats gratuïtes. Per participar-hi i/o concertar una visita guiada cal contactar amb l’àrea d’Acció Cultural a través del correu acciocultural@govern.ad o el telèfon 880 677.

Andorra és jove