Algunes curiositats sobre la tecnologia 5G

Algunes curiositats sobre la tecnologia 5G

La tecnologia 5G, la cinquena generació de tecnologia de xarxes mòbils, representa un avanç significatiu respecte a les generacions anteriors de xarxes mòbils. A continuació t’expliquem alguns aspectes clau que cal saber sobre la tecnologia 5G:

1. Velocitat molt elevada

El 5G ofereix velocitats de dades significativament més ràpides que el 4G. Pot arribar a velocitats de descàrrega de fins a 10 gigabits per segon (Gbps), cosa que permet descàrregues gairebé instantànies i streaming de contingut d’alta definició sense interrupcions.

2. Latència molt baixa

La latència o el temps de retard entre l’enviament d’una comanda a la xarxa i la resposta és molt menor en les xarxes 5G, ja que és de tan sols 1 mil·lisegon. Això és clau per aplicacions que requereixen una resposta en temps real, com la conducció autònoma, els jocs en línia i les aplicacions de realitat augmentada i virtual.

3. Capacitat massiva

El 5G pot connectar molts més dispositius alhora, gràcies a la seva capacitat de manejar una gran quantitat de dades i tràfic sense disminucions de velocitat. Això és important per a l’Internet de les Coses (IoT).

4. Banda ampla i divisió de xarxes (network slicing)

La tecnologia 5G utilitza un espectre de freqüències més ampli, incloent bandes d’ona mil·limètrica que permeten el transport de grans quantitats de dades. A més, el 5G pot dividir una única xarxa física en múltiples xarxes virtuals (network slicing), i això permet la personalització de la xarxa per satisfer necessitats específiques de diferents aplicacions o serveis.

5. Implementació i infraestructura

El desplegament del 5G requereix la instal·lació de moltes petites estacions base (small cells) a distàncies relativament curtes per manejar l’alta freqüència i assegurar la cobertura. Això pot significar un desplegament més intensiu i costós comparat amb generacions anteriors.

Andorra és jove