Com podem detectar que una relació amorosa és tòxica? 

Com podem detectar que una relació amorosa és tòxica? 

No sempre és fàcil de detectar que una relació amorosa és tòxica; ara bé, hi ha certs senyals d’alama que poden indiquen que la dinàmica entre la parella no és “normal”. A continuació, us exposem indicis que t’ajudaran a identificar quan una relació tòxica.  

-En una relació tòxica sovint hi ha poca comunicació o bé es tendeix a la manipulació. En aquests casos, les parelles solen cridar-se, insultar-se i fins i tot pot passar que siguin incapaços de parlar obertament sobre sentiments o problemes. Hi ha sempre por de possibles represàlies o de ser jutjar per part de l’altre.

-Un dels senyals més clars és el control o les tendències possessives. Quan un dels membres de la parella intenta controlar o limitar les accions de l’altre veiem clarament que la relació no és sana. El sentiment de possessió, no és amor.

-Les faltes de respecte constants també indiquen toxicitat. Si un dels membres de la parella fa comentaris despectius, critiques constants o menysprea els desitjos de l’altre, vol dir que no hi ha amor. El respecte mutu és fonamental en qualsevol relació de parella.

-Si detectem que un dels membres de la parella té una dependència emocional envers l’altre, vol dir que alguna cosa no va bé. Això sovint comporta que un dels membres de la parella intenti manipular l’altra persona emocionalment i fa el possible perquè se senti culpable de tot el que passa.

-El senyal inequívoc és la violència. Davant de qualsevol indici de violència o davant d’una amenaça, cal reaccionar. En aquest cas, no només ens referim a la violència física, sinó també a les intimidacions i a qualsevol tipus d’abús psicològic.

Reconèixer aquests senyals és un primer pas important per poder abordar els problemes o, si és necessari, considerar acabar la relació per garantir el benestar personal. És crucial recordar que en les relacions saludables, ambdues parts se senten recolzades, respectades i lliures d’expressar-se sense por. Quan pots ser tu mateix, la relació és sana!

Andorra és jove